Costa Blanca… unieke mix van natuur, zon, cultuur en toerisme.

De Costa Blanca heeft een kustlijn van meer dan 500 km en mag terecht fier zijn op de allerbeste en zuiverste zandstranden in de Europese Unie waardoor zij behoort tot de top van de meest populairste vakantiebestemmingen. Ongetwijfeld een unieke bestemming waar zeldzame natuurgebieden, een gunstig klimaat, oude historie, modern toerisme, cultuur tot Golfliefhebbers en diverse watersporten, elkaar ontmoeten.

Afbeeldingsresultaat voor costa blanca map Het speciale microklimaatspecial.  Aan de Costa Blanca schijnt de zon meer dan 300 dagen per jaar.Ook de luchtvochtigheid is hier zeer laag. Het bergachtige achterland beschut deze kuststrook nog eens extra zodat de temperatuur er het gehele jaar aangenaam blijft. In de winter zijn temperaturen tussen 16 en 22 graden overdag zeer normaal . In de zomer, vooral augustus, stijgt de thermometer al gauw boven de 30 graden. Volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) is de Costa Blanca één van de meest gezonde verblijfplaatsen ter wereld. Vooral voor mensen met astma, reuma, hart- en vaatziekten, artrose, allergieën en huidaandoeningen zal het gezonde klimaat van de Costa Blanca een extra medicijn betekenen voor hun aandoening. Overwinteraars of mensen die hier permanent gaan wonen nemen ook al gauw de levensstijl van de Spanjaarden over. Lekker en gezond eten, veel in de buitenlucht, op tijd een dansje of nieuwe vrienden ontmoeten zorgen er voor dat het niet alleen lichamelijk maar ook geestelijk goed toeven is aan de Costa Blanca.

De oude historie en cultuur van dit land, gemengd met diverse pré-historische sites van Keltische en Iberische beschavingen, is een verhaal vermengd met veldslagen en overwinningen. De eeuwen waarbij de Moren de overhand heeft laten veel Arabische paleizen en kastelen na. Archeologische Romeinse vindplaatsen zoals L´Alcudia te Elche waar het Iberische beeldhouwwerk de dame van Elche werd ontdekt en een indrukwekkend cultureel erfgoed hebben hun stempel gedrukt. De kathedraal van Novelda, een imitatie van de Goya kathedraal in Barcelona is daar een mooi voorbeeld van. Nostalgie en historie versmelten bij een bezoek aan Guadalest, het kluizenaarsdorp hoog in de bergen, het kleurrijke Villayojosa ,de oude bohémien stadskern vanAltea en Alicante, met het intact behouden Moorse kasteel Santa Barbara. Elk dorp heeft zijn typische Spaanse cultuur behouden, waarvan sommigen zijn vermeld op de Unesco werelderfgoedlijst.

De rijkdom van de natuur: Overal vind je ongerepte natuurgebieden met grote ecologische waarde met een waaier aan authentieke fauna en flora. Het natuurfenomeen El Penôn de lfach, de hoogste klif van de Middellandse zee te Calpe is hét juweel en symbool van de Costa Blanca. Een bezoek aan de watervallen van Algar of de grotten van Busot is ongetwijfeld de moeite waard. Zuidelijker ontdek je de magie van zon en zee, de zoutvlakten van Santa Pola met honderden flamingos, en vergezicht op het nabijgelegen eiland Tabarca. De laguna El Hondo, broedplaats van een water en trekvogels, het unieke El Palmeral te Elche, de grootste palmenstad van Europa, en de uitgestrekte zandstranden met de duinen van Guardamar geflankeerd door weelderige pijnboombossen werden door Unesco op de Natuurmonumentenlijst geplaatst. De kustlagunes van La Mata, de zoutmeren en de unieke zoutdelving van Torrevieja laten je toe om de heilzame invloed van de zoutmeren te ervaren. Aan de Costa Calida tref je een unieke binnenzee Mar Menor met een grote landtong in La Manga.

Toerisme: Benidorm en Torrevieja zijn steden die bezoekers uitnodigen tot het genieten van zon, zee en strand. Benidorm is de meest gekende en grootste toeristische stad aan de Costa Blanca. Hotels, vertier en vermaak en is gecreëerd vóór en door het toerisme, hét Orlando van de Middellandse zee met favoriete vakantiebestemmingen of om permanent de verblijven. Golfterreinen zijn overwegend te vinden aan de zuidelijke Costa Blanca in dorpen zoals iCiudad Quesada, Los Montesinos, Algorfa, Campomar, La Zenia.